Een goede website, waaraan voldoet deze?
Om van een ‘goede’ website te spreken, moet deze aan verschillende zaken voldoen. Ik zet ze voor je op een rijtje:
- Vindbaarheid. Eén van de allerbelangrijkste is de vindbaarheid. Is iemand rustig aan het Googelen naar het product of de dienst die jij aanbiedt, is het natuurlijk perfect als jouw website door deze persoon gevonden wordt.
- Gebruiksvriendelijkheid. Mensen hebben steeds meer aan hun hoofd en vaak minder tijd en geduld tegenwoordig. Het is vervelend als jouw website onoverzichtelijk is en langzaam laadt. Dit zal ertoe leiden dat bezoekers je website heel snel verlaten en dat wil je niet.
- Relevantie en waarde. Een bezoeker op jouw website heeft waarschijnlijk behoefte aan jouw product of dienst. Zorg dat je site duidelijk weerspiegelt wat je te bieden hebt en hoe dit een oplossing is voor iemands probleem.
- Betrouwbaarheid. Zorg voor een betrouwbare en professionele website die continue up to date is. Dit zorgt voor vertrouwen.
- Inhoud. Met een goede website ben je de klant al een stapje voor. De manier waarop jouw site is vormgegeven in combinatie met de inhoud, laat een bezoeker de volgende stap zetten.
9 belangrijke zaken voor het maken van een website
- De ene smaak is de andere niet. Over smaak valt wel degelijk te twisten. Natuurlijk wil je allemaal een zo uniek mogelijke website die onderscheidend is van anderen en dan met name jouw concurrenten. Echter is het niet voor niets dat veel websites overeenkomsten vertonen. Dit betekent namelijk dat bepaalde aspecten voor de beste resultaten zorgen. Toch aan de slag met een gewaagder project? Test dan ook of dit daadwerkelijk de resultaten oplevert die je zou willen zien.
- Behoeften zijn er om bevredigd te worden. Jouw website is er om te laten zien wat je bedrijf allemaal te bieden heeft. Het is dus oh zo belangrijk om de behoefte van je bezoeker centraal te stellen. Welke behoefte heeft deze bezoeker en hoe bevredigen jouw producten of diensten deze? Dat moet voorop staan. Daarna mag je het hebben over iets minder belangrijke zaken, bijvoorbeeld hoe lekker jullie koffie wel niet is (tenzij je natuurlijk koffiebonen verkoopt).
- Andddd.. action! Call to action that is. Waar wil je die bezoekers uiteindelijk hebben? Moeten zij zich inschrijven voor een nieuwsbrief, contact opnemen, je volgen op social media of meteen een aankoop doen? Zorg dat de volgende stap al gemakkelijk wordt gemaakt voor je bezoeker door middel van een call to action. Deze hoeft niet te prominent of te vaak in beeld, maar moet er wel zijn om te voorkomen dat bezoekers afhaken.
- De draad kwijt zijn. Je bezoekers willen snel een duidelijk beeld hebben van jouw producten of diensten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat zij hiervoor eerst heel jouw website ondersteboven moeten keren. Je kunt er namelijk vergif op innemen dat ze dat niet gaan doen en dus nooit terechtkomen waar jij ze hebben wilt. Bovendien is de structuur van je website belangrijk voor de vindbaarheid in Google.
- Big brother is watching you. Blijkt je website toch niet voor voldoende conversie te zorgen? Dan is het goed om te kijken waar dat aan ligt. Dit doe je met behulp van een statistieken tool, bijvoorbeeld Google Analytics. Wanneer deze tool goed is ingesteld, krijg je een goed beeld van het gedrag van de bezoekers op jouw website. Aan de hand hiervan kan vastgesteld worden waar
bezoekers afhaken. Vervolgens kan er gekeken worden hoe je ervoor kunt zorgen dat bezoekers wel doen wat jij wilt dat ze doen. - Spreek duidelijke taal. Hiermee bedoel ik dat je geen termen moet gebruiken die jouw doelgroep niet zal kennen. Jij kunt je product of dienst nog zo’n leuke naam geven, als er niet op gezocht wordt, wordt je ook niet gevonden. Spreek de taal van je doelgroep door hier in te duiken middels een zoekwoorden onderzoek. Waar zoekt men op? Zorg dat jij vervolgens die termen verwerkt in je website.
- Je bezoeker afschrikken. Wil je jouw bezoeker in één oogopslag de belangrijkste zaken, nieuwtjes of kortingscodes in hun gezicht duwen met pop-ups? Think again. Dit komt nogal agressief over en schrikt je bezoekers af. Laat je bezoekers eerst rustig kennismaken met wat je te bieden hebt, voordat je een pop-up laat verschijnen. Een uitzondering op deze regel is de inmiddels wel bekende cookie pop-up.
- Generale repetitie. Oftewel: test je website voordat deze live gaat. Werkt hij in Google Chrome net zo goed als in Internet Explorer? En hoe ziet hij eruit op een telefoonscherm? Doen je formulieren het en zijn je dode links eruit? (Dode links? WHAATTT? Dit zijn links van pagina’s die je verwijderd hebt. Deze links kunnen nog steeds ergens rondzwerven). Het is belangrijk om je website te blijven testen, ook na het publiceren van een nieuwe pagina of het doen van een update.
- Je website is nooit af. Hier hoef je niet meteen moe van te worden, want het klinkt erger dan het is. Natuurlijk is je website af wanneer hij gelanceerd wordt. Echter zal er altijd verbeterd en aangevuld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan een uitbreiding van je producten of diensten, blogposts of toevoegingen aan je portfolio.
Je eigen website maken, bijvoorbeeld in WordPress, is superleuk, maar zoals je kunt lezen brengt het toch wel wat lastige zaken met zich mee. Doe het dus alleen als je er tijd voor hebt en denkt je er goed in te kunnen verdiepen. Zo voorkom je dat je uiteindelijk klanten misloopt omdat het allemaal niet naar behoren werkt. In dat geval kun je je WordPress website beter laten maken door een professional.