“Des, mijn website wordt nergens weergegeven in Google, maar ik wil graag goed worden gevonden in Google! Kun jij dit voor mij regelen?” Dit blijft een leuke. Natuurlijk wil je beter gevonden worden in Google zodat de wereld kan zien wat voor moois je aanbiedt. Helaas gaat dit niet met één druk op de knop, maar is er structureel aandacht nodig om jouw website vriendjes te laten worden en blijven met ome Google. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen om Google te laten weten dat jij relevant genoeg bent voor gebruikers van de zoekmachine. Houd altijd in je achterhoofd dat het doel van Google is om gebruikers de meest relevante content aan te bieden die past bij de ingevulde zoektermen. En het algoritme hieromheen is continu in beweging, dus moet jij dit ook blijven met je website.
De volgende 9 tips ga ik behandelen in dit artikel:
- Verwerk je product/dienst in je domeinnaam
- Maak een Google Mijn Bedrijf profiel aan
- Laat je website indexeren
- Website titel/samenvatting
- De inhoud van je pagina’s
- Verwerk je zoekwoord(en) in afbeeldingen
- Linkbuilding
- Houd je website up to date
- Goede websitesnelheid
1. Verwerk je product/dienst in je domeinnaam
Zorg dat je de naam van je dienst of product verwerkt in je domeinnaam! Zelf ben ik hier toen ik startte de mist in gegaan, aangezien mijn domeinnaam niet direct duidelijk maak wat er bij mij te halen valt. Stel dat je van plan bent dierenvoeding te gaan verkopen en je hebt hier een hele leuke naam bij bedacht, maak van je domeinnaam dan www.heleleukenaam-dierenvoeding.nl. Zo kan Google jou al ergens ranken op basis van je domeinnaam.
2. Maak een Google Mijn Bedrijf profiel aan
Zorg dat je Google Mijn Bedrijf hebt aangemaakt. Zo ziet men bij het zoeken naar jouw bedrijf meteen de informatie die erbij hoort. Je telefoonnummer, adres en e-mail. Bij mij ziet dit er zo uit:
Met het aanmaken van Google Mijn Bedrijf ben je ook meteen zichtbaar op Google Maps.
3. Laat je website indexeren
Vraag via Google Search Console een indexering aan. Je vraagt Google dan als het ware om jouw content te screenen zodat het getoond kan worden aan het publiek. Fijn aan Google Search Console is dat je daar ook kunt zien hoe vaak jouw website is vertoond bij het zoeken naar bepaalde zoektermen. Met deze waardevolle info kun jij je website weer verbeteren!
4. Website titel/samenvatting
Zorg ervoor dat je relevante zoekwoorden verwerkt in je website titel. Om even door te gaan op dierenvoeding, maak van de titel van de bestelpagina bijv. het volgende: dierenvoeding online bestellen. De url van de pagina wordt dan www.heleleukenaam-dierenvoeding.nl/dierenvoeding-online-bestellen. Iedereen die op zoek is naar dierenvoeding die online te bestellen is zal iets in deze trant invoeren in Google. In de samenvatting kun je 160 tekens kwijt, zorg ervoor dat je ook hier weer ingaat op de bovengenoemde termen. In mijn geval ziet het er zo uit:
Iemand die zoekt naar of hij/zij een website nodig heeft voor zijn/haar bedrijf, zou zomaar dit resultaat van Google kunnen krijgen.
5. De inhoud van je pagina’s
Natuurlijk is het ook van belang welke woorden er verwerkt zijn in de teksten op je pagina’s. Idealiter verwerk je jouw zoekwoorden op een natuurlijke wijze in deze tekst. Ga je zoekwoord dus niet overal tussen proppen, daar houdt Google niet zo van. Het belangrijkste blijft altijd dat jouw SEO-teksten de informatie bevat waar je klant naar op zoek is.
6. Verwerk je zoekwoord(en) in afbeeldingen
Voeg je afbeeldingen toe aan pagina’s, zorg er dan voor dat je aan deze foto’s je zoekwoord in de titel en ALT-tekst meegeeft. Zo kan Google snel bepalen waar jouw afbeelding over gaat en wordt het geheel weer meer relevant.
7. Linkbuilding
Bij linkbuilding gaat het om andere (relevante en goedbezochte) websites die naar jouw website linken. Dit geeft Google een seintje dat er iets waardevols te vinden is op jouw website. Linkbuilding is echter wel een lastige techniek, omdat kwalitatieve websites niet zomaar naar jouw website zullen linken. Probeer je content daarom onder de aandacht te brengen of schrijf eens een gastblog voor een website in ruil voor een linkje naar jouw website.
8. Houd je website up to date
Zorg ervoor dat er steeds nieuwe content te vinden is op je website of in ieder geval dat er regelmatig iets wijzigt. Herschrijf teksten of nog beter: houd een blog bij. Als je blogt zorg je ervoor dat er steeds nieuwe content op je website wordt geplaatst die betrekking heeft op je product of dienst. Zo is de kans dat anderen jouw website vinden weer een stukje groter en bovendien ziet Google graag dat er continu beweging is in jouw website.
9. Goede websitesnelheid
Niets is zo vervelend als een trage website. Zorg er dus voor dat jouw website zo snel mogelijk blijft draaien. Dit begint al bij het kiezen van een goede hostingprovider. Een hostingprovider voorziet jou van een plekje op de server en per provider kan het dus verschillen hoe snel jouw website zal draaien. Het is niet altijd zo dat goedkoper ook langzamer betekent, maar het is raadzaam om eerst even research te doen voordat je een keuze maakt. Daarnaast is het belangrijk dat je de grootte van bestanden (afbeeldingen/video’s) zo veel mogelijk beperkt. Comprimeer je afbeeldingen bijvoorbeeld voordat je deze plaatst en probeer video’s te plaatsen door ze te embedden (via bijv. YouTube kun je een embed linkje verkrijgen) in plaats van het hele filmpje in je website uploaden.
Misschien snap je nu wat beter dat er veel tijd en aandacht zit in het beter gevonden worden in Google, maar dat betaalt zichzelf natuurlijk wel uit in de loop van de tijd! Vind je het toch lastig om dit zelf op te pakken? Neem dan even contact met mij op!