Je domein autoriteit verhogen? Dat doe je zo!

Domein autoriteit verhogen, watte?

Even een korte uitleg over domein autoriteit. Dit is een score die aan je website gegeven wordt door de organisatie Moz. Het voorspelt hoe je website het doet in zoekmachines en is een meetpunt om websites met elkaar te vergelijken. De te behalen score ligt tussen de 1 en 100. Hoe hoger de score, hoe beter je site beoordeeld wordt door zoekmachines. Er wordt maandelijks een scan gemaakt van jouw website om je score te bepalen. Je kunt jouw websitescore checken met de DA Checker. Zelf houd ik alles bij in SEranking, echt mijn absolute favo tool voor SEO.

Hoe hoger de domein autoriteit, hoe beter

De naam zegt het al, autoriteit. Het doel van Google is om bezoekers de beste zoekresultaten te laten zien bij hun zoekterm. Het is dus belangrijk dat Google verwijst naar autoritaire websites, oftewel: websites met content die is geschreven door experts. Met de opkomst van AI en de verwachte veranderingen binnen Google, wordt de autoriteit van websites steeds belangrijker. De SEO-trucendoos toepassen zal steeds minder effect hebben.

Hoe verhoog je de domein autoriteit van je website?

Oké, duidelijk verhaal, maar hoe verhoog je de domein autoriteit dan? Naast dat, zoals ik hierboven al uitlegde, de content autoritair moet zijn, kun je nog wel wat trucjes toepassen. Lees en leer:

1. Backlinks

Zorg ervoor dat je website gelinkt wordt op websites met een hogere ranking dan de jouwe. Dit is de makkelijkste en meest effectieve manier om je domein autoriteit te verbeteren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om gastblogs te schrijven voor andere websites in een relevante branche in ruil voor een link. Het heeft geen zin om een blog over hondenbrokken op een website van een fietsenmaker te laten plaatsen. Zorg er dus voor dat er een logisch verband is tussen jouw website en de website waarop de link wordt geplaatst.

Linkbuilding wordt ook veel toegepast via startpagina’s en andere websites die hier speciaal voor zijn ingericht. Ik ben daar niet zo’n voorstander van, omdat het snel als spam wordt gezien.

2. Interne links

Linken naar je eigen content is net zo belangrijk als linken naar externe sites. Probeer in elk stuk content dat je plaatst te linken naar een andere pagina op je website, mits deze relevant is voor het stuk content waarin je de link verwerkt. Zo ontstaat er een logische linkstructuur die Google helpt om jouw website te begrijpen en te volgen.

3. Check regelmatig op gebroken links

Het is belangrijk om regelmatig de links van je website te checken en gebroken links verwijderen. En het mooiste is dat dit helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Bij het uitvoeren van de DA scan (of website audit op SEranking) wordt je website ook op dode links gecheckt. Indien dit er veel zijn, heeft dit invloed op je score. Maak het een maandelijks terugkerende taak om gebroken links te verwijderen zodat ze niet blijven opbouwen.

Snel een check doen? Dat kan hier. Voer je URL in en klik op ‘find broken links’. Vervolgens klik je het tweede bolletje aan: ‘report all occurances of each dead link’. Dan klik je op de button en zal er snel een uitslag verschijnen.

Ook zijn er WordPress plugins die aangeven of er dode links in je website zitten. Zo gebruik ik Rank Math als SEO plugin, deze heeft een 404-monitor. Persoonlijk vind ik dat een fijne manier om dode links te achterhalen en meteen actie te ondernemen om ze te verwijderen of doorverwijzen.

4. Creëer kwalitatieve content

Dit ligt uiteraard in lijn met autoritaire content. Kwaliteit komt boven kwantiteit en zo geldt dat ook voor de domein autoriteit van je website. Schrijf nooit puur om het schrijven, alleen maar zodat je niet achter komt op schema of je al lang niets geschreven hebt. Je kunt beter 1 geweldig stuk content schrijven dan 4 keer iets wat slecht is.

5. SEO

Om SEO wat beter te begrijpen, raad ik je aan eerst deze pagina even te lezen. Wat je zou moeten doen om je blogposts SEO-technisch te verbeteren is als volgt:

  • Titel – De titel is altijd duidelijk en bevat het zoekwoord. In deze post is het zoekwoord ‘Domein Autoriteit’.
  • Zoekwoord dichtheid – Je zoekwoord moet meermaals voorkomen in je tekst, maar niet te overdreven. Als je het idee hebt dat je het zoekwoord te vaak moet gebruiken, kijk dan of je een synoniem of afkorting kunt gebruiken, zoals DA in plaats van Domein Autoriteit.
  • Meta-omschrijving – De meta-omschrijving is een korte tekst die getoond wordt onder je paginatitel op Google. Dit stukje tekst is een samenvatting van 160 woorden en omschrijft waar je post over gaat. Zorg dat je zoekwoord hierin vermeld is en houd het verder kort, duidelijk en aantrekkelijk.
  • URL – De URL is de link die naar je post verwijst. Je kunt deze SEO-vriendelijk maken door je zoekwoord erin te verwerken. Zorg er daarnaast altijd voor dat de URL niet te lang is. Kort hem dus in tot 3 a 4 woorden.
  • Alt tags – Afbeeldingen hebben een alt tag die beschrijft waar de afbeelding over gaat zodat zoekmachines hem kunnen vinden. Google kan ze namelijk niet lezen zonder alt tag. In een WordPress website kan de alt tag heel gemakkelijk worden toegevoegd.

Er zijn bepaalde plugins om je volledig te ondersteunen met SEO, zodat je elke pagina zo goed mogelijk kunt optimaliseren. Voorbeelden hiervan zijn Yoast SEO of Rank Math.

Belangrijk om te onthouden is dat hoe belangrijk SEO ook is, het niet ten koste mag gaan van de relevantie van je content. Schrijf niet voor Google, maar voor je doelgroep. De truc zit hem dan in het juist implementeren van zoekwoorden om je content alsnog volledig SEO-proof te maken.

5. Social media

Misschien verwacht je het niet, maar ook social media speelt een rol in je domein autoriteit. Zorg ervoor dat je je posts deelt op social media platforms en moedig volgers aan om je content te delen. Indien je content veelvuldig wordt gedeeld, zal Google dit zien als betrouwbaar en ook dat komt ten goede van je score.

6. Geduld

Het belangrijkste van dit proces: wees geduldig. Het kost tijd om een goede DA score op te bouwen. De leeftijd van je website speelt namelijk ook een rol in de hoogte van deze score. Hoe langer en meer je gepost hebt, hoe hoger je DA zou moeten zijn. Zolang je de bovenstaande stappen in je achterhoofd houdt zal je domein autoriteit langzaamaan groeien.

Hoe het precies zal gaan met de veranderen van Google, durf ik nog niet te zeggen. Het algoritme en de manier waarop Google werkt is veranderlijker dan het weer, dus wat vandaag werkt kan morgen ineens minder goed werken. Het blijft wat dat betreft een kwestie van trial & error.

Deel deze blogpost