Freelancen én in loondienst, hoe doe je dat?

Het freelance leven gaat niet altijd over rozen

Zoals je misschien weet is dat ik naast mijn freelance klusjes ook 32 uur per week in loondienst ben, dus bij een bedrijf. Tot voor kort was ik werkzaam bij zakenreisbureau Uniglobe Westland als medewerker Marketing & Communicatie. Ik werkte toen 32 uur, van maandag tot en met donderdag en op vrijdag was ik ‘vrij’ om aan mijn freelance opdrachten te werken. Na 1,5 jaar deze functie vervuld te hebben ben ik in dienst getreden bij Love Ibiza als Operationeel Medewerker. Dit is ook een 32-urige functie, maar verdeeld over 5 dagen. Dat betekende dat ik wel even moest schakelen van mijn vrije vrijdag om aan opdrachten te besteden naar geen vrije dag meer. Oftewel: mijn werk verdelen over de avonden en weekenden. Ik moet bekennen dat dit soms toch lastiger is dan gedacht. Na een dag werken meteen weer achter de laptop kruipen is namelijk niet altijd wat je wilt.

Hoe doe je dit dan?

Gelukkig heb ik de luxe dat ik elke dag pas om 10 uur begin en om half 5 klaar ben. Voordat ik vertrek naar mijn werk heb ik eigenlijk genoeg tijd om wat werk te verrichten, zodat ik dit ’s avonds minder of helemaal niet hoef te doen. Om 7 uur achter de laptop kruipen en om 9 uur dichtklappen kan dus prima! Ook in het weekend pak ik vaak even wat uurtjes om dingen te doen, afhankelijk van wat voor projecten ik heb lopen. Eigenlijk ben ik sinds ik begonnen ben altijd wel met een website bezig geweest en heb ik een aantal vaste social media/communicatie klanten. Ik weet dus vaak wel wat er gedaan moet worden en hoe veel tijd ik nodig heb om het werk bij te houden.

Me-time is ook belangrijk

Iets waar ik wel echt belang aan hecht is me-time. Ik ben totaal niet de persoon die elk vrije momentje pakt om maar te werken, hoe ambitieus ik dat van anderen ook kan vinden. Het is zó belangrijk om te denken aan tijd voor jezelf en het doen van dingen die niet met werk te maken hebben. Vroeg of laat zou dit er anders toch in gaan hakken. Althans, dat is mijn gedachte daarbij. Net als dat ‘nee’ zeggen soms ook beter voor jezelf is. Als je een opdracht er even niet bij kan hebben, is het geen ramp om deze af te wijzen of aan te geven dat het op dit moment even niet lukt, maar dat je er op een later moment weer ruimte voor hebt. Maar goed, that’s just my two cents. Door mijn baan in loondienst komt er altijd geld binnen, dat maakt het voor mij wellicht makkelijker om dit te zeggen. Ik kan natuurlijk in niemands portemonnee kijken, dus als je een opdracht financieel wél nodig hebt, is het begrijpelijk dat je deze wel aanneemt. As long as it makes you happy!

Deel deze blogpost

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
×

Powered by WhatsApp Chat

× Hi! Kan ik je helpen?