Die Google ranking, hoe werkt dat eigenlijk?

Begrijpen hoe de Google ranking werkt is essentieel voor het optimaliseren van je website. Ik zal je zo simpel mogelijk uitleggen hoe Google websites rankt en welke factoren daarbij een rol spelen!

Hoe werkt Google Ranking?

Google maakt gebruik van algoritmes om websites een plekje in de zoekresultaten te geven op basis van hun relevantie en kwaliteit. Het doel van Google is om gebruikers de beste zoekresultaten te bieden die passen bij hun zoekopdracht. Google gebruikt hierbij verschillende factoren om websites te beoordelen en rangschikken:

  1. Relevantie
    De relevantie van een website voor een zoekopdracht is belangrijk bij het bepalen van de plek die een website krijgt in de Google ranking. Google analyseert de inhoud van een website om te bepalen of deze relevant is voor de zoekopdracht. Is dit het geval? Dan wordt een website getoond. Op welke plek? Dat is afhankelijk van hóé relevant de website is en hoeveel concurrentie er is die net zo relevant of relevanter zijn.
  2. Kwaliteit van inhoud
    De kwaliteit van de inhoud op een website is ook een belangrijke factor bij het bepalen van de rangorde van een website. Is de inhoud origineel? Klopt de informatie? Is het diepgaand? Hoe is de informatie opgebouwd? Google neemt dit allemaal mee in het ranking-proces.
  3. Links
    Google gebruikt links om de relevantie en kwaliteit van een website te beoordelen. Zijn er andere relevante websites die naar jouw website linken? Top! Links van andere hoogwaardige websites worden beschouwd als een positief signaal voor de kwaliteit en relevantie van een website.
  4. Gebruikerservaring
    Google beoordeelt ook de gebruikerservaring op een website, zoals laadsnelheid, mobielvriendelijkheid en gebruiksgemak. Een goede laadsnelheid, gemakkelijke navigatie en goede werking op mobiele apparaten kan leiden tot een hoger plekje in Google.
  5. Technische factoren
    Ook de technische aspecten van een website spelen een rol. Denk hierbij aan de structuur van de URL, de gebruikte code, interne en externe links, juiste indexering, beveiliging, redirections en zo kan ik nog wel even doorgaan. Een website met optimale technische SEO heeft een hogere kwaliteit, wat de Google ranking weer ten goede komt.

Google ranking en het algoritme

Feit blijft dat het algoritme van Google continu verandert. Wat vandaag werkt, werkt misschien morgen niet meer. En wat vandaag nog niet werkt, werkt misschien morgen juist wel. Er valt soms geen pijl op te trekken.

Zolang je alle basis SEO-elementen optimaliseert heb je sowieso al een hogere kans om opgepakt te worden door de Google ranking. Daarnaast blijft het belangrijk om te schrijven voor je doelgroep. Waar loopt je doelgroep tegenaan? Waar help jij je doelgroep bij? Zorg dat je je content daarop richt. Dan vinden ze jouw website vanzelf.

Of ik nog tips heb om beter gevonden te worden in Google? Natuurlijk heb ik die. Je leest ze hier.

Deel deze blogpost