Influencer, watte?
Je kunt bijna geen Instagrammer zijn zonder een aantal influencers te volgen. Maar wat is zo iemand nu eigenlijk en wat doet hij of zij? Een influencer is iemand die veel aanwezig is op social media en in veel gevallen een hoog aantal volgers heeft waar hij/zij ‘invloed’ op uitoefent. Influencers zijn als het ware hun eigen merk en adverteren zonder dat dit zo overkomt. Denk aan het taggen van een outfit, dit is reclame maar niet zoals je deze gewend bent van tv-spots of uit magazines. Hoewel, in series wordt vaak ook reclame gemaakt zonder dat je dit echt doorhebt. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van Samsung telefoons en dit wordt in dat geval duidelijk in beeld gebracht, product placement noemen we dat. Dit kun je vergelijken met hoe influencers te werk gaan.
Echter is het niet zo dat zo’n beïnvloeder zomaar alles kan promoten. Iemand die de ene week bij Loetje een biefstuk zit te eten en de week erna een product van Valess promoot, wordt misschien niet erg serieus genomen. Zo kreeg ook Anna Nooshin een keer kritiek op een campagne die ze deed voor Shell. Ze promootte hierin de Dopper, een milieuvriendelijke waterfles. Dit deed ze dus voor Shell en in bikini. Dat Shell, een grote milieuvervuiler, een milieuvriendelijk product wil promoten is natuurlijk al gek, maar er was ook kritiek op de keuze voor Anna Nooshin, omdat zij niet zo goed past bij het idee van het promoten van zo’n product.
Soorten influencers
Je leest het goed, er is niet één soort influencer, hier zijn gradaties in. Er zijn verschillende soorten, ingedeeld op basis van volgersaantal.
De mega influencer
Dit zijn de allergrootsten met vaak meer dan een miljoen volgers. Niet bekend geworden door social media, maar al bekend door iets anders dat ze doen. Denk aan sporters, artiesten of modellen. Of de familie Kardashian, die eigenlijk zonder aantoonbaar talent bekend zijn geworden. Het kan aantrekkelijk lijken om met deze mensen een samenwerking aan te gaan voor je merk of bedrijf, maar bedenk goed dat dit vaak mensen zijn die weinig tot geen echte interactie vertonen met hun volgers. Wil je echt alleen je naamsbekendheid verhogen, kan het best een goed idee zijn om met zo’n influencer in zee te gaan, maar weet wel dat je dan diep in de buidel moet tasten. Voor het daadwerkelijk genereren van verkopen kun je beter bij een wat kleinere influencer in een bepaalde niche aankloppen.
De macro influencer
Deze influencer heeft een aantal volgers van ongeveer 100.000 tot een miljoen. Dit hoeven niet per se mensen te zijn die al ergens anders bekend van zijn dan social media. Deze mensen kunnen zich daadwerkelijk geprofileerd hebben op social media en zo bekend zijn geworden. Dit soort heeft vaak in grotere mate betrokkenheid naar de volgers toe dan de mega influencer en leent zich daarom perfect voor een wat grootschaligere campagne. Vergeet niet dat ook een influencer met een volgersaantal van deze omvang vaak ook duur is.
De meso influencer
Dit type influencer heeft een bereik van tussen de 50.000 en de 100.000 volgers met een relatief hoog engagement, ofwel interactie/betrokkenheid. Dit komt doordat er met dit aantal volgers goed te reageren valt op reacties en DM’s van volgers. Dit, samen met het feit dat ze goed te betalen zijn, maakt dat de meso influencer zeer aantrekkelijk kan zijn voor merken. Houd er rekening mee dat deze groep influencers zeer bedacht is op de merken waarmee een samenwerking wordt aangegaan. Ze zijn gefocust op samenwerken met merken die dichtbij zichzelf zijn om zo geloofwaardig en relevant mogelijk te blijven voor hun volgers. Mocht een meso’er een samenwerking met jou afslaan, zou je dit dus ook als iets goeds kunnen ervaren. Als de persoon in kwestie het idee heeft dat jouw merk niet bij hem/haar past, zouden volgers dit wellicht ook hebben en zou je campagne niet de gewenste indruk achterlaten.
De micro influencer
Een influencer van dit niveau heeft ongeveer 5.000 tot 50.000 volgers. Doordat dit een relatief compact aantal is, ligt de engagement hoog. Ook richten deze volgers zich vaak op een bepaalde niche/onderwerp, waardoor volgers vaak meer betrokken zijn. Logisch, want de influencer post content die aansluit bij de interesse van de groep volgers. Het bereik mag dan wel lager zijn, de engagement ligt wel hoog. Dit type is vooral interessant als jouw merk zich in dezelfde niche bevindt als waar de persoon die jij op het oog hebt zich richt. De volgers vertrouwen deze persoon en daarmee ook sneller het product of de dienst die zij promoten.
De nano influencer
Deze groep is vaak nog wat onbekender en heeft een volgersaantal t/m 5.000. Ook deze groep richt zich vaak op een niche en kan daarom zeer interessant zijn voor jouw merk. Ben je bijvoorbeeld eigenaar van een kledingwebshop, kan het interessant zijn om met verschillende nano influencers te werken. Zij hebben een hoge interactie met hun volgers en zijn ook lang niet zo duur als grotere namen.
De gevaren van influencer marketing
Je bent aan het speuren naar een geschikte social queen of king om jouw product of dienst eens in de picture te gaan zetten. Je komt een leuk persoon tegen met ongeveer 12.000 volgers en denkt dat dit wel eens een match kan zijn. Wat je niet ziet is dat deze persoon door de jaren heen wel 6.000 volgers heeft gekocht, waardoor het lijkt alsof veel mensen dit account volgen. In werkelijkheid zijn deze volgers lege accounts waar robots achter zitten. Die 6.000 accounts zien jouw product of dienst dan helemaal niet. Om dit te voorkomen is het altijd goed om niet alleen op aantal volgers te letten, maar te kijken naar de engagement rate. Daar schreef ik in dit blogje meer over. Ook kun je vragen naar de statistieken van de influencer waarmee je zou willen samenwerken. Deze personen hebben namelijk altijd een bedrijfs- of creator account waarop statistieken te zien zijn. Willen ze je deze niet geven? Beetje gek. Geven ze je deze wel? Super fijn, dan heb je een beter inzicht in wat deze persoon voor jouw bedrijf zou kunnen betekenen.
De voordelen van influencer marketing
- Naamsbekendheid
- Versterk je imago
- Relatief goedkoop
- ‘Gratis’ content
- Binding met de doelgroep
Echter kunnen de bovenstaande voordelen ook omgekeerd worden en een nadeel vormen.
Zowel je naamsbekendheid als je imago kunnen negatief worden beïnvloedt als een influencer niet goed bij je merk past en de plank wordt misgeslagen. Relatief goedkoop kan veranderen in duur wanneer er helemaal niets uit de campagne voortkomt. Content kan onbruikbaar zijn als de kwaliteit hiervan niet past bij hetgeen je met je merk wilt uitstralen. Tot slot kan de binding met de doelgroep zwaar tegenvallen als blijkt dat je met een fakefluencer te maken hebt, bijvoorbeeld wanneer iemand gekochte volgers heeft.
Het inzetten van influencers kan dus heel goed uitpakken en een versterking zijn op je marketingactiviteiten, mits er een goede match is en het zijn doel bereikt. Kies dus niet zomaar de eerste de beste, maar doe goed research zodat je een weloverwogen keuze kunt maken met wie je in zee wilt gaan. Je kunt hiervoor ook een platform als deze inschakelen.
Meer lezen over Instagram? Misschien vind je deze 14 statistieken interessant!