Pinterest Shopping en waarom jij dit NU wilt inzetten

Je kent het misschien wel, dat je lekker aan het scrollen bent door Instagram en je overal leuke outfitjes ziet maar nergens kunt vinden waar het vandaan komt, tenzij er een Instagram Shopping tagje aan hangt. Story of my life. Op Pinterest zal dit hopelijk in de toekomst ook minder het geval zijn doordat het platform Pinterest Shopping in het leven heeft geroepen!

Dat ik vol lof ben over Pinterest heb ik al vaker laten blijken (lees bijvoorbeeld mijn blogje Eerste hulp bij Pinterest even). Of het nu gaat om rondstruinen naar leuke quotes of outfit fotootjes of het inzetten voor business doeleinden, Pintrest is amaaaazing. Waar Pinterest voorheen nog vooral een inspiratieplatform was, begint het nu een waar e-commercewalhalla te worden and oh how we love that. Wat nog leuker is, is dat nog niet iedereen het ontdekt heeft en daar kun je natuurlijk mooi je voordeel mee doen.

Waarom jij Pinterest Shopping ook wilt gebruiken:

  • Gebruikers van Pinterest zijn zeer betrokken. De kans dat iemand jouw merk via Pinterest ontdekt is 3 x zo groot dan via andere kanalen.
  • Pinterest gebruikers zijn bigger spenders dan andere doelgroepen. Zij besteden online zo’n 1,6 keer zo veel dan mensen die niet actief zijn op Pinterest.
  • De Pinterest gebruiker gaat snel over op actie. Een ruime 83% heeft iets gekocht via een shoppable pin.

Winkelen met Pinterest Shopping
Kleine side-note vooraf: de ‘normale’ manier zal niet voor iedereen lukken, including myself. Pinterest vraagt hiervoor namelijk om je productfeed te uploaden via een gegevensbron: “Je gegevensbron moet een URL zijn die verwijst naar een door tabs (.tsv) of komma’s (.csv) gescheiden bestand, of een extensible markup-bestand (.xml), dat op een externe website is ondergebracht. De metagegevens moeten in het Engels zijn.” Shopify schijnt de juiste gegevensbron aan te kunnen bieden hiervoor, dus mocht je een Shopify webshop hebben lukt het je wellicht wel. Ik kreeg hierbij zelf helaas steeds een foutmelding, dus met deze manier kan ik je verder niet helpen, maar niet getreurd: er is nog een manier om je pins shoppable te maken!

Wat je moet doen is als volgt:

  1. Maak een mooie afbeelding van het product op in Canva/Photoshop/InDesign, you name it. Hoe aantrekkelijker je pin, hoe meer deze opvalt en dat is natuurlijk precies de bedoeling.
  2. Ga naar je Pinterest account en klik links bovenin op Maken > Pin maken.
  3. Voeg je afbeelding toe, geef de pin een titel en omschrijving (voeg hier wat relevante hashtags aan toe!) en verwijs de pin naar de url van je product. Publiceer of plan je pin vervolgens op het gewenste bord.
  4. Ga naar de zojuist gemaakte pin en klik op het tagje links bovenin je pin. Je ziet hier nu ‘producten toevoegen’ staan met een plusje.
  5. Klik op het plusje en kies vervolgens voor URL. Vul de url in van het product dat je wilt toevoegen en klik op het pijltje. Er verschijnen nu allerlei foto’s waarvan je de juiste zelf even moet kiezen. Klik vervolgens op ‘producten opslaan’ en daarna op ‘gereed’.

Je pin heeft nu shoppable items waarbij de prijs ook direct zichtbaar is! Dit maakt het natuurlijk zo veel gemakkelijker voor iemand die aan het speuren is naar leuke producten om deze meteen te shoppen.

Zoeken naar productpins
Pinterest Shopping just got a little easier. Als je namelijk je zoekterm invult in de zoekbalk, kun je daarnaast kiezen om alleen productpins te laten zien. Dat ziet er zo uit:

Pinterest laat jou alle pins zien waaraan een product gekoppeld is zodat je meteen kunt kopen wat je ziet. Top, toch?

Ben jij al aan de slag gegaan met Pinterest Shopping? Laat hierin geen verkoopkansen liggen en start meteen. Ik help je er uiteraard graag mee!

Deel deze blogpost