Je hebt een mooie website gemaakt, maar nu wil je dat deze vindbaar wordt in Google, zodat nieuwe klanten jouw website vinden. De basis SEO optimalisatie zelf doen is helemaal niet gek en ook niet moeilijk. Ik geef je 5 tips:
Paginatitel en meta-omschrijving
Bij SEO-teksten mag je paginatitels en meta-omschrijving niet vergeten. Geef iedere pagina een paginatitel en meta-omschrijving. Hiermee laat je aan Google weten waar een pagina over gaat. Je doet dit met behulp van plugins zoals Yoast of Rank Math (mijn persoonlijke favorietje). Ben jij bijvoorbeeld een personal trainer die zich alleen richt op vrouwen? Dan is ‘personal trainer vrouwen’ een mooie paginatitel. Hiermee filter je je doelgroep ook meteen.
Voor extra SEO-punten geef je je websitepagina ook deze titel en van je URL maak je www.jouwwebsite.nl/personal-trainer-vrouwen/. In je meta-omschrijving omschrijf je in 160 tekens waar de pagina over gaat. Ook hierbij is het voor SEO belangrijk dat je ‘personal trainer vrouwen’ in het stukje verwerkt.
Voeg een alt-tekst toe aan je afbeeldingen
Al die gave foto’s die je hebt gebruikt in je website hebben naast dat ze laten zien wie je bent en wat je doet, ook nog een SEO functie. Je kunt afbeeldingen een alt-tekst geven. Deze alt-tekst helpt Google met het bepalen waar de afbeelding over gaat. Op de pagina ‘personal trainer vrouwen’, geef je de foto waar jij als personal trainer op staat ook die alt-tekst. Dit versterkt de SEO positie van die pagina.
Snelle laadtijd
Mensen houden niet van wachten, dus Google straft trage websites. Gelukkig kun je de laadsnelheid van je website vaak simpel aanpakken. In het beste geval gebruik je te grote afbeeldingen. De ideale afbeeldingsgrootte is max. 250 kB. Je kunt afbeeldingen comprimeren via verschillende online comprimeertools of Photoshop (als je dat hebt).
Naast afbeeldingen kunnen ook te veel of te zware plugins een boosdoener zijn. Zorg ervoor dat je geen onnodige plugins op je website installeert voor een zo snel mogelijke laadtijd én een betere veiligheid. Gebruik je al kleine afbeeldingen en weinig plugins? Dan is je hosting misschien het probleem. Sommige hostingpartijen leveren wat langzamere hosting dan anderen.
Google Search Console
Koppel Google Search Console aan je website. Hierin kun je je sitemap uploaden en je pagina’s opnieuw laten indexeren na een wijziging. Een sitemap is een lijst van alle pagina’s op jouw website, een soort inhoudsopgave. De sitemap zorgt ervoor dat Google snel weet welke pagina’s jij allemaal op je website hebt staan. Je moet deze echter wel zelf uploaden. Gelukkig is dat niet moeilijk. Tools als Rank Math maken het gemakkelijk om je sitemap op te vragen en te kopiëren naar Google Search Console.
Heb je een relatief kleine website? Dan is een sitemap niet noodzakelijk. Google pakt je pagina’s uiteindelijk zelf op en geeft ze een plekje in de rankings. Ook kun je Google helpen door zelf je pagina-URL in te dienen voor indexering. Het duurt vaak een aantal dagen tot weken voordat Google de ingediende URL’s heeft opgepakt en ze vindbaar zijn. Ik raad je aan om je URL’s altijd opnieuw te laten indexeren wanneer je een pagina hebt gewijzigd.
Je kunt in Google Search Console ook verschillende relevante informatie vinden over de zoekprestaties van je website, bijvoorbeeld hoe vaak jouw website is vertoond in Google bij het intypen van een bepaald zoekwoord. Super handig!
Google Mijn Bedrijf
Maak een gratis Google Mijn Bedrijf profiel aan. Je vult dit bedrijfsprofiel met relevante bedrijfsinformatie die bezoekers te zien krijgen als ze op jouw bedrijf zoeken. Ook kun je via Google Mijn Bedrijf waardevolle reviews verzamelen, wat je zoekpositie weer ten goede komt én anderen laat zien hoe blij klanten met jou zijn. Win-win!
SEO optimalisatie zelf doen voelt misschien een beetje overwhelming als je hier nog nooit mee te maken hebt gehad. Dat snap ik. Heb je na het lezen van deze tips het gevoel dat je dit toch liever overlaat aan iemand anders? Stuur mij even een mailtje, dan kijk ik hoe ik je kan helpen!