Wordpress webdesigner

Hoe voorkom je spam reacties via je WordPress website?

Word jij ook zo gek van al die spam in je mailbox? Ik voel je. Al ontvang ik vooral veel spam op mijn privé e-mailadres, omdat ik deze door de jaren heen voor van alles en nog wat heb gebruikt. Allerlei lugubere bedrijfjes weten me te vinden. Gelukkig stuurt het spamfilter een groot deel al automatisch naar de spambox, meld ik me af voor zover dit lukt en neem ik het verder maar voor lief.

Maar die spam reacties via pagina’s en het contactformulier op je WordPress website, hoe kom je daar dan in Godsnaam vanaf? Daar is gelukkig ook iets aan te doen!

Daar gaat ‘ie:

Gebruik een spambeveiligingsplugin

Installeer een plugin zoals Akismet om spamreacties te blokkeren. Deze plugins detecteren verdachte reacties en plaatsen ze direct in de spammap. Controleer deze spammap wel regelmatig even, om er zeker van te zijn dat er geen echte reacties in terechtkomen die je wel graag wilde ontvangen.

Activeer reCAPTCHA op je contactformulier

reCAPTCHA is een effectieve methode om spam via contactformulieren te voorkomen. Gebruik je Elementor Pro? Zo niet, lees dan vooral alle voordelen van Elementor Pro. Eén hiervan is de ingebouwde ondersteuning voor reCAPTCHA. Hiervoor heb je twee ‘sleutels’ nodig. Ik zal je uitleggen hoe je deze creëert. Het is gelukkig heel makkelijk en zo gebeurd:

Ga naar de reCAPTCHA console van Google.

Klik op ‘v3 Admin Console’. Indien je in Chrome werkt, ben je waarschijnlijk ingelogd met je Google account en kun je verder. Zo niet, wordt gevraagd of je inlogt met een Google account.

Klik op het plusje rechtsbovenin.

Bij labelen vul je een naam in, ik kies altijd de naam van de website, maar als je het project ‘Jantje’ wilt noemen is dat ook helemaal oké.

Bij reCAPTCHA-type kies je voor de bovenste optie, scoregebaseerd (v3)

Bij domeinnaam vul je je domein in, zonder www. ervoor.

Nadat je op verzenden klikt, verschijnen twee sleutelcodes (ik heb ze in de screenshot even transparant gemaakt, om verwarring te voorkomen).

Ga in je WordPress dashboard naar Elementor > Instellingen > Integraties en scroll door naar reCAPTCHA v3. Kopieer beide sitesleutels uit de reCAPTCHA console en plak ze in de juiste velden.

Klik op opslaan.

Ga naar de pagina waar je contactformulier op staat en ‘Bewerk met Elementor’. Voeg een extra veld aan je contactformulier toe met als label ‘reCAPTCHA v3’. Automatisch verschijnt het icoontje nu rechtsonderin je scherm. Je kunt de plaats van het icoon wijzigen.

That’s it! Je contactformulier is beveiligd tegen spam.

Stel reactiemoderatie in

Binnen WordPress is het mogelijk om reacties handmatig te modereren voordat ze op je website verschijnen. Ga in je WordPress dashboard naar ‘Instellingen’ en klik op ‘Discussie’. Selecteer de optie ‘Een reactie moet handmatig worden goedgekeurd’ en sla de wijzigingen op. Dit geeft je de controle over welke reacties worden gepubliceerd en voorkomt dat spamreacties direct zichtbaar zijn op je website.

Heb je een blog en wil je nog wel reacties ontvangen van geregistreerde gebruikers? Ook dit kun je instellen onder ‘Discussie’. Je kiest dan bij ‘Overige reactie-instellingen’ de optie ‘Gebruikers moeten ingelogd zijn om te kunnen reageren’.

Schakel reacties uit op specifieke pagina’s

WordPress is ooit in het leven geroepen als een blogplatform. De functie van reacties geven is eigenlijk bedoeld voor onder blogs. Je kunt de reactiemogelijkheid ook uitschakelen op pagina-niveau. Als je een nieuw bericht of pagina aanmaakt, kun je rechtsbovenin een vakje openklappen met ‘Schermopties’. Vink daar ‘Discussie’ aan en scroll helemaal naar beneden, waar je ‘Discussie’ ziet met 2 aangevinkte velden: Reacties toestaan en Sta trackbacks en pingbacks toe. Vink deze allebei uit. Het is dan niet meer mogelijk om te reageren op pagina’s en robots zullen dan dus zeker wegblijven.

Houd je WordPress- en plugin-versies up-to-date

Dit heeft niet direct te maken met spam reacties, maar toch wil ik ‘m even benoemen. Veiligheid voor alles, laten we maar zeggen.

Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste versie van WordPress en de gebruikte plugins gebruikt. Ontwikkelaars van plugins brengen regelmatig updates uit die beveiligingslekken dichten en mogelijke kwetsbaarheden verminderen. Het beste is om elke week een vast moment in te plannen om je updates te doen. Dit kost je hooguit 5 minuutjes en levert je een zo veilig mogelijke website op.

Als je bovenstaande manieren om spam te voorkomen gebruikt, zal je merken dat je echt een stuk minder of helemaal geen last meer hebt van spam. Kun jij je mooi weer focussen op mailtjes en berichtjes die wél je tijd waard zijn!

Deel deze blogpost