5 tips voor viral gaan op TikTok

Viral gaan op TikTok, dat klinkt letterlijk als TikTok-muziek in de oren. En het mooie is: viral gaan op TikTok is gemakkelijker dan je misschien denkt! Je hoeft er niet beroemd voor te zijn en geen duizenden volgers te hebben. Zelfs met 10 volgers kun je op TikTok viral gaan.

Waar het platform ooit begon als een plek waar vooral dansvideo’s werden gedeeld, is het inmiddels uitgegroeid tot een immense opeenhoping van entertainende content op elk vlak. Van de meest bizarre story times tot aan de beste business tips tot aan de inhoud van menig Too Good To Go box, je vindt het er allemaal.

Ondanks dat het platform maandelijks ruim 1 miljard actieve gebruikers telt, kun je dus nog steeds viral gaan op TikTok. Maar hoe doe je dat dan? Lees & learn:

Tips voor viral gaan op TikTok


1. Trending audio

Gebruik trending audio. Trending audio kun je heel simpel vinden door te scrollen door je ‘for you page’ en op te letten welke muziek je vaak voorbij hoort komen. Hele grote kans dat dat een trending muziekje is. Populaire en actieve accounts maken vaak ook gebruik van trending audio, dus daar kun je ook audio-inspiratie opdoen. Er zijn bovendien ook apps die voor je uitzoeken welke audio trending is, bijvoorbeeld TrendTok.

2. Begin je video met een ‘hook’
Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen max. 3 seconden nodig hebben om te bepalen of ze iets interessant genoeg vinden om verder te kijken of niet. Zorg er dus voor dat je je video begint met iets dat de aandacht trekt zodat kijkers blijven doorkijken. Een afgekeken video wordt ook weer beter gerankt door het algoritme, dus win-win.

3. Maak korte video’s
Zoals hierboven benoemd, wordt een afgekeken video beter gerankt door het algoritme van TikTok. Een korte video heeft automatisch meer kans om afgekeken te worden dan een lange video. Houd je video’s dus kort, denk aan 7 seconden.

4. Post wanneer je publiek actief is
Indien je al wat volgers hebt, kun je checken op welke momenten zij veel op het platform aanwezig zijn. Dit doe je via het tabje rechts bovenin met de 3 horizontale streepjes. Daar kies je voor ‘Makerstools’ > ‘Analyses’ > ‘Volgers’. Helemaal onderaan kun je de actiefste tijden zien. Je hoeft hiervoor geen bedrijfsaccount te hebben. Heb je nog niet zo veel volgers? Dan zeggen de statistieken je nog niet veel interessants. Wel kun je een beetje inschatten op welke tijden men actief is: na het opstaan, tijdens de lunch en in de avond. Dit zijn simpelweg de tijden waarop veel mensen niet aan het werk zijn.

5. Gebruik relevante hashtags
Duid met hashtags in je omschrijving aan waar je video over gaat. Zo kunnen gebruikers van TikTok jouw video makkelijker vinden wanneer ze zoeken op desbetreffend onderwerp. Het onderwerp van je video in de video zelf en in de omschrijving benoemen kan hierbij ook helpen. Je kunt TikTok eigenlijk een beetje als een zoekmachine zien.

Het algoritme van TikTok

Naast de bovenstaande tips ben je om viral te gaan ook afhankelijk van het algoritme van TikTok. Het algoritme bepaald hoe goed jouw video gaat scoren. Dat gebeurt zo:

  • Likes, reacties, shares
    Hoe meer interactie in de vorm van likes, reacties en shares, hoe meer views je zal krijgen. Het algoritme krijgt van die interactie namelijk een seintje dat mensen jouw video interessant vinden en zal deze dan aan meer mensen tonen.
  • Instellingen van je telefoon
    Het algoritme detecteert bepaalde instellingen van jouw telefoon om te bepalen aan wie jouw video getoond moet worden. Denk hierbij aan locatie en taal. Woon je in Nederland en is je taal Nederlands? Dan wordt je video getoond aan andere Nederlandstaligen in Nederland.
  • Feedback van kijkers
    TikTok geeft kijkers de optie om content aan te vinken als ‘niet interessant’. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer iemand jouw content heel vaak voorbij ziet komen, maar eigenlijk geen interesse heeft in de onderwerpen van jouw video’s. TikTok kan aan de hand hiervan bepalen naar wie jouw video’s wel gezonden moeten worden.

Viral gaan op TikTok is geen rocket science. Het heeft vaak zelfs een beetje met geluk en toeval te maken. Je kunt ineens viral gaan met de meest simpele video en een video waar je veel moeite aan hebt besteed kan ook gerust weinig kijkers trekken. Het belangrijkste is dat je plezier houdt in het maken van video’s, dan komen de views vanzelf!

Hulp nodig met content creatie voor TikTok? I’m your girl! Slide in m’n Instagram DM, stuur een mail naar hello@crowncreaties.nl of bel me op 06-18608036.

Deel deze blogpost