Wordpress webdesigner

Wat is on-page SEO?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de positie van je website in zoekmachines. Een hiervan is on-page SEO. Ik ga je zo simpel mogelijk uitleggen wat on-page SEO is en waarom het belangrijk is.

Wat is on-page SEO?

On-page SEO zijn alle optimalisaties op de website zelf. Denk hierbij aan relevante inhoud, de titel en metabeschrijving, de URL, interne en externe links, call to actions en de laadsnelheid van de pagina’s. Zeg dit je allemaal niet zo veel? Geen paniek. Ga ik je zo uitleggen.

Waarom is on-page SEO belangrijk?

On-page SEO is belangrijk, omdat het helpt bij het verbeteren van de positie van je website in zoekmachines, wat voor meer organisch verkeer zorgt.

Daarnaast verbetert on-page SEO de gebruikerservaring van bezoekers op je website. Wanneer het voor bezoekers gemakkelijk is om door je website te navigeren én de laadsnelheid hoog is, vinden zij sneller de info waar ze naar op zoek zijn en hebben zij dus een fijne bezoekerservaring.

De elementen van on-page SEO

Dit zijn de belangrijkste elementen als het gaat om on-page SEO

  1. Titel tags, meta beschrijvingen en alt-tekst

    De titel tags en meta beschrijvingen zijn het eerste wat een bezoeker ziet bij het binnenkomen op je website via een zoekmachine. Het is belangrijk om deze tags te optimaliseren met relevante zoekwoorden en een aantrekkelijke, informatieve beschrijving van waar de pagina over gaat. Ook de afbeeldingen op je pagina’s kun je optimaliseren. Dit doe je door ze een alt-tekst te geven. Ik kies er altijd voor om het focus-zoekwoord als alt-tekst te gebruiken.

  2. De URL

    Je URL, ook wel slug, moet begrijpbaar zijn voor zowel zoekmachines als websitebezoekers. Het is belangrijk om URL’s te optimaliseren met relevante zoekwoorden en ze kort en informatief te houden. Schrijf je vaak blogs met lange titels? Zorg er dan voor dat je automatisch gegenereerde URL niet behoudt, maar maak hem kort.
    Voorbeeld: Het artikel ‘Lokale SEO: Hoe je jouw bedrijf lokaal vindbaar maakt’ heb ik geoptimaliseerd op het zoekwoord ‘lokale SEO’. Als URL koos ik dan ook voor ‘lokale-seo’.

  3. Inhoud

    De bezoekers van jouw website zijn daarop terechtgekomen met een reden. Ze zijn op zoek naar iets. Bepaalde informatie. Zorg ervoor dat ze ook daadwerkelijk kunnen vinden op jouw website waar ze voor komen (tenzij ze helemaal de weg kwijt zijn en ze dus per ongeluk op jouw website zijn beland). Houd er dus rekening mee dat je content altijd gericht is op je bezoekers en optimaliseer de content daarna pas voor zoekmachines.

  4. Interne en externe links

    De interne linkstructuur van je website moet logisch zijn voor zowel zoekmachines als je bezoekers. Gebruik relevante interne links om de gebruikerservaring te verbeteren en om zoekmachines te helpen bij het begrijpen van jouw website. Dat wil zeggen: link vanuit verschillende pagina’s naar andere relevante pagina’s. Ik pas dit zelf veel toe in mijn blogs, aangezien veel van mijn blogs met elkaar in verband staan. Zo hoef ik niet altijd in ieder blog dezelfde informatie opnieuw uit te leggen, maar verwijs ik naar een eerder geschreven artikel. Vind je lezer fijn en Google ook.
    Naast interne links zijn externe links ook van belang. Een externe link (ook wel uitgaande link) is een link naar een relevante pagina op een andere website. Zorg er dus echt voor dat je, net als bij een interne link, verwijst naar relevante info. Ook dit is fijn voor zowel je lezer én onze vriend Google.

  5. Call to action

    Als een bezoeker jouw website binnenkomt, vervolgens nergens op klikt en dan weer weggaat, is dat een bounce. Google vat dit op als: bezoeker heeft niet gevonden wat ‘ie zocht. Verdorie. Misschien heeft de bezoeker namelijk wel gevonden wat ‘ie zocht. Als dit vaak gebeurt, gaat Google er dus vanuit dat jouw content niet relevant genoeg is voor deze bezoekers. Met een call to action, vaak in de vorm van een knop of een link naar een andere pagina, zorg je ervoor dat een bezoeker sneller doorklikt en niet bouncet.

  6. Laadsnelheid

    Mensen houden niet van wachten. Zorg daarom voor een goede laadsnelheid van je website. Een goede snelheid begint bij je hosting (daarover hier meer), maar je kunt zelf ook verschillende dingen doen om je website snel te houden.

Zo, je bent er weer doorheen! Is er werk aan de winkel of heb jij dit allemaal wel redelijk op orde? Of heb je echt geen idee? Laat mij je helpen. Ik scan je website op verbeteringen en pas deze toe waar nodig. Mail me op hello@crowncreaties.nl of geef een appje of belletje naar 06-18608036.

Deel deze blogpost